Ένωση Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών τ. Δίκτυου ΣΠΑΠ

ΒΟΥΛΓΑΡΗ 1 & ΠΕΙΡΑΙΩΣ, 10437 ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 210.38.32.283 - Fax: 210.52.02.193

Τ-ΣΠΑΠ
Συνάντηση του Προεδρείου της ΑΓΣΣΕ με την Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κα Νίκη Κεραμέως

Προγραμματισμένη-θεσμική συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης  Νίκη Κεραμέως είχε χθες 30/1/25 το Προεδρείο της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ).

Μέσα από την αναλυτική παρουσίαση των αιτημάτων που διεκδικούν οι συνταξιούχοι, η αντιπροσωπεία της ΑΓΣΣΕ ζήτησε να τεθεί ένα τέρμα στη συνεχή και αδιάλειπτη, επί 15 χρόνια, μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων. Αρχικά με ονομαστικές περικοπές και, στη συνέχεια, με την μείωση του διαθέσιμου/πραγματικού εισοδήματος. Κυρίως από τις κατώτερες του πληθωρισμού αυξήσεις, τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, το «πάγωμα» των επικουρικών, τις μηδενικές αναπροσαρμογές σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους με το τρικ της «προσωπικής διαφοράς», αλλά και τον ληστρικό τρόπο επιβολής της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Ο υψηλότερος συντελεστής της οποίας -ανάλογα με το ύψος-, επιπίπτει στη συνολική σύνταξη, χωρίς προοδευτική κλιμάκωση, ακόμη και στο αφορολόγητο ποσό.

Το Προεδρείο έθεσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το ζήτημα της συμμετοχής της ΑΓΣΣΕ στον Κοινωνικό Διάλογο ως ισότιμου εταίρου, ώστε η Πολιτεία να διαβουλεύεται με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων και να μην αποφασίσει μονομερώς και ερήμην των δικαιούχων.

Η ΑΓΣΣΕ θεωρεί ότι η επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων απαιτεί τεκμηρίωση, διάλογο, διεκδίκηση και πολύμορφους αγώνες.

Στο υπουργείο Εργασίας είχαμε το χρόνο να παρουσιάσουμε εκτενώς τα προβλήματα που «καίνε» τους συνταξιούχους. Θα περιμένουμε την αντιμετώπιση τους, τουλάχιστον των πιο κρίσιμων ζητημάτων τα οποία χρονίζουν.

Η Συνομοσπονδία των συνταξιούχων θα συνεχίσει με την ίδια διάθεση και το ίδιο πάθος να αγωνίζεται με βάση την καλά τεκμηριωμένη ατζέντα της.

 Ο αγώνας μας θα είναι επίπονος, επίμονος και δύσκολος, αλλά θα τον φέρουμε εις πέρας γιατί είναι δίκαιος.

Εκ μέρους της ΑΓΣΣΕ στη συνάντηση μετείχαν οι: Γιώργος Κουτσιμπογιώργος (Πρόεδρος), Αντώνης Μπιρμπιλής (Γ.Γραμματέας), Γιώργος Μαλαμής (Αν.Πρόεδρος) και Γιώργος Αρνής (Γραμματέας Οικονομικού).

Εκ μέρους του Υπουργείου, εκτός της Υπουργού κυρίας Νίκης Κεραμέως, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου και ο Γ.Γραμματέας Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος.

Το Γραφείο Τύπου της ΑΓΣΣΕ

Σημ. Σας επισυνάπτουμε το υπόμνημα της ΑΓΣΣΕ που κατατέθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

30.1.2025

Προς: Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης
Κα Νίκη Κεραμέως

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Οι συνταξιούχοι, αδιαμφισβήτητα, είμαστε ένα από τα πιο ευάλωτα τμήματα της Κοινωνίας. Δεν διαθέτουμε μέσα παραγωγής προκειμένου να διεκδικήσουμε με απεργίες τα αιτήματά μας. Νομοθετικά εξαιρούμαστε από την οικονομική μεγέθυνση (ΑΕΠ) καίτοι συμβάλουμε σε αυτήν. Έχουμε επισφαλή Υγεία και από το σύνολο σχεδόν του εισοδήματός μας ότι απομένει από την πρωτοφανή «αφαίμαξη» λόγω της υπερβολικής ακρίβειας και της φορολογίας, άμεσης και έμμεσης, δαπανάται για τη στοιχειώδη διαβίωσή μας.

Μέσα στην οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η πατρίδα μας ήμασταν οι πολίτες εκείνοι που υπέστησαν και κατέβαλαν, αγόγγυστα, τις μεγαλύτερες θυσίες για την σταθεροποίηση μιας έκρυθμης και χρεοκοπημένης κατάστασης της Πατρίδας μας.

Αυτό ήταν ένα σοκ που άφησε ανεξίτηλα σημάδια στον τρόπο ζωής μας που τον καταρράκωσε. Γιατί μας αφαιρέθηκε μέχρι και το 50% του ετήσιου εισοδήματός μας.

 Ωστόσο, τώρα που η Οικονομία σταθεροποιείται βλέπουμε, με πικρία, ότι αυτές οι θυσίες δεν αναγνωρίζονται. Οι αδικίες όχι μόνο δεν διορθώθηκαν, αλλά οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να μην λαμβάνουν μερίδιο από τον δημιουργούμενο νέο πλούτο. Ακόμη χειρότερα, συνεχίζεται η συρρίκνωση του εισοδήματός μας και η υποβάθμιση της ζωής μας.

  • Για δύο συναπτά έτη οι «αυξήσεις» ήταν κατώτερες του επίσημου πληθωρισμού. Είχαμε δηλαδή και νέες εισοδηματικές απώλειες καθώς το 2023 η αναπροσαρμογή περιορίστηκε στο 7,75%, με Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στο 9,6% και το 2024 στο 3%, έναντι πληθωρισμού 3,6%. Δυστυχώς τα ίδια προβλέπονται και για το 2025. Οι αυξήσεις στο 2,4% και ο εκτιμώμενος πληθωρισμός στο 3% και ειδικά ο δείκτης τροφίμων που αφορά τους συνταξιούχους στο 5,7%.
  • Από τις (κατώτερες του πληθωρισμού) ονομαστικές αυξήσεις μόνο ένα μέρος καταλήγει στους δικαιούχους, ενώ το υπόλοιπο παρακρατείται από την εφορία και τον ΑΚΑΓΕ (Εισφορά Αλληλεγγύης).
  • Πρόσθετα, με το εφεύρημα του Νόμου 4387/2016 της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» 750.000 συνταξιούχοι δεν έλαβαν φέτος αύξηση, ενώ το 2023 εξαιρέθηκαν περισσότεροι από 950.000 συνάδερφοί μας, όπως θα συμβεί και το 2025 για πάνω από 600.000 συνταξιούχων.
  • Την ίδια περίοδο οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης αυξήθηκαν άνω του 35%.
  • Στον τομέα της Υγείας, καίτοι πληρώνουμε εισφορές 6% τόσο στις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις, με το τέχνασμα της «ασφαλιστικής τιμής» των σκευασμάτων, αυξήθηκε η συμμετοχή μας στα φάρμακα από το επίσημο 25%, σε 35% και 40%, ενώ περισσότεροι από 120.000 ασθενείς, πολλοί εκ των οποίων είναι συνταξιούχοι, αναμένουν στις λίστες για μήνες ή και χρόνια για ένα χειρουργείο, χωρίς να συνυπολογίζουμε από εφέτος το 1€ επιπλέον σε κάθε συνταγή και 3€ σε κάθε είδος απεικονιστικής εξέτασης (Ακτινογραφία, Αξονική, Μαγνητική κ.τ.λ.)

Όμως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν νοείται οικονομική ανάπτυξη χωρίς κοινωνική ευημερία. Και στην πατρίδα μας διαπιστώνουμε ότι εντείνεται η απόκλιση και οι ανισότητες μεταξύ των πολύ πλουσίων και των πιο φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού. Συνεχίζεται δηλαδή η μονομερής μετάθεση των βαρών στις πλάτες των συνταξιούχων.

 Κοινώς, τα Δημόσια Οικονομικά (πλεονάσματα, κρατικά έσοδα κ.λπ.) συνεχίζουν να βαραίνουν τις πιο αδύναμες πλάτες του πληθυσμού: αυτές των συνταξιούχων. Τόσο από την πλευρά των εσόδων (υπερβολική επιβάρυνση μέσω της φορολογίας και του ΦΠΑ), όσο και ως προς τις δαπάνες (συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, μεγάλη ιδιωτική συμμετοχή για Υγεία, κατώτερες ακόμη και του επίσημου πληθωρισμού αυξήσεις, «πάγωμα» αποδοχών για το 1/3 των συνταξιούχων μέσω της «προσωπικής διαφοράς, δεύτερη φορολόγηση με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων).

Η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ), η τριτοβάθμια έκφραση όλων των συνταξιούχων της χώρας δηλώνει: Φτάνει πια!

Θέλουμε την αναγνώριση των θυσιών μας, απαιτούμε αναλογική συμμετοχή στο νέο πλούτο που δημιουργείται.

 Ταυτόχρονα οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν χρονίζοντα αιτήματα, την επίλυση των οποίων διεκδικούμε.

 Σε αυτή την κατεύθυνση απευθυνόμαστε σε εσάς, και σας ζητούμε να συμπεριλάβετε στις εισηγήσεις σας προς το Υπουργικό Συμβούλιο και τον κ. Πρωθυπουργό τα σημαντικά όπως περιγράφονται αιτήματα του υπομνήματός μας. Έτσι ώστε οι «απόμαχοι της εργασίας» να νιώσουν ότι τους ακούει και τους συμμερίζεται η Κυβέρνηση της πατρίδας τους, στην αγωνία τους για μια καλύτερη ζωή στα “δειλινά” του βίου τους.

Το μέλλον και η ευημερία είτε θα αφορά το σύνολο της Κοινωνίας είτε δεν θα υπάρξει.

Αναλυτικά σας καταθέτουμε τα αιτήματά μας και προσδοκούμε, από κοινού, να τα συζητήσουμε στην κατεύθυνση της επίλυσής τους.

Ζητούμε:

  1. Κατάργηση Προσωπικής διαφοράς δια της ενσωμάτωσης στη βασική σύνταξη. Είναι μια άδικη ρύθμιση, ενόσω οι  συγκεκριμένοι συνταξιούχοι έχουν υποστεί ονομαστικές περικοπές της τάξης ακόμη και πλέον του 50%.
  2. Κατάργηση  της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Να πάψουν οι «απόμαχοι» να πληρώνουν διπλή φορολογία: τόσο στην εφορία όσο και στον ΑΚΑΓΕ. Ειδικά όταν η Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) επεμβαίνει στο σύνολο της αμοιβής, ακόμη και επί του αφορολόγητου ποσού.
  3. Χορήγηση σε όλους τους συνταξιούχους των αναδρομικών (για την Επικουρική και τα Δώρα) της περιόδου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016, έστω και τμηματικά.
  4. Ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων που έχουν προκύψει από τον λανθασμένο επανυπολογισμό των συντάξεων λόγω του Ν.4387/2016 και άμεση καταβολή των αναδρομικών που προκύπτουν από αυτές τις διορθωτικές μεταβολές.
  5. Λήψη ουσιαστικών μέτρων αναβάθμισης του ΕΣΥ με την παροχή δωρεάν, όλων των παροχών του.
  6. Πλήρης κατάργηση της εισφοράς Υγείας 6%, που ισχύει σήμερα, στις επικουρικές συντάξεις  λόγω του άδικου και αντισυνταγματικού χαρακτήρα της επιβολής της, δεδομένου ότι ο θεσμός της επικουρικής Ασφάλισης βασίζεται μόνο στη διμερή σχέση εργοδότη – εργαζόμενου και δεν έχει καμία κρατική παρέμβαση.
  7. Επαναφορά της εισφοράς της υγειονομικής περίθαλψης στην κύρια σύνταξη στο 4%, όπως ήταν μέχρι τον Αύγουστο 2015 από το 6% που είναι σήμερα επί του συνόλου όλων των συντάξεων.
  8. Η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, σε περίπτωση επιλογής «ακριβότερου» (από την ασφαλιστική τιμή) αντίγραφου φαρμάκου ή off patents ή πρότυπου σκευάσματος να περιοριστεί όπως σε όλα τα σκευάσματα στο 25%.
  9. Ρύθμιση με άφεση του αναδρομικού χρέους στους λήπτες συντάξεων χηρείας που λαμβάνουν και δική τους σύνταξη και που στην τριετία η σύνταξη χηρείας δεν μειώθηκε στο 50% με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας και του e-ΕΦΚΑ.
  10. Επαναφορά του δικαιώματος της επιλογής της χήρας –ου στην τριετία, σε ποια κύρια σύνταξη να γίνει η περικοπή, όπως ίσχυε πάντα πριν τον Ν.4387/2016 (Ν.Κατρούγκαλου) και να προηγείται της ρύθμισης της τριετίας.
  11. Υπολογισμός του χρόνου διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης που διανύθηκε πριν τον Ν.4387/2016 και που κατά τη διαδικασία του επανυπολογισμού δεν προσμετρήθηκε, παρόλο που για το χρόνο αυτό έχουν καταβληθεί οι εισφορές στο Ασφαλιστικό Σύστημα.
  12. Νομοθετική επαναφορά και επαναχορήγησης της 13ης & 14ης σύνταξης.
  13. Επαναχορήγηση του ΕΚΑΣ και παροχή δωρεάν φαρμάκων σε όλους όσους έχουν τις προϋποθέσεις χορήγησής του.
  14. Άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης ακρίβειας  και της κερδοσκοπικής αύξησης των τιμών στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης με μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα παραπάνω είδη και προϊόντα. 
  15. Την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Από ένα επίπεδο αποδοχών και πάνω τα 2/3 των ονομαστικών αυξήσεων αφαιρούνται από τον πρόσθετο φόρο, την επιβολή της ΕΑΣ και λόγω μη αναπροσαρμογής της φορολογικής κλίμακας.
  16. Ως ένδειξη αναγνώρισης του ρόλου των συνταξιούχων στην οικονομική δημιουργία και τη συγκρότηση του κοινωνικού κράτος, ζητάμε τη θέσπιση του «Κοινωνικού voucher» για δωρεάν μετακινήσεις στα (αστικά) Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκπτώσεις στα ΚΤΕΛ και το Σιδηρόδρομο, επιδοτήσεις  του εισιτηρίου σε Θέατρα, Κινηματογράφους κ.λ.π.        
  17. Τέλος ένα από τα σημαντικότερα αιτήματά μας είναι η Θεσμοθέτηση της ΑΓΣΣΕ σε ισότιμου Κοινωνικού Εταίρου και θεσμικού Συνομιλητή της Πολιτείας στα πλαίσια του Κοινωνικού διαλόγου για ζητήματα συνταξιοδοτικού  και κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου με την συμμετοχή της στην ΟΚΕ, τα Δ.Σ του e-ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ, την Εθνική Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας κ.τ.λ.

Με Εκτίμηση,
ΑΓΣΣΕ