Ένωση Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών τ. Δίκτυου ΣΠΑΠ

ΒΟΥΛΓΑΡΗ 1 & ΠΕΙΡΑΙΩΣ, 10437 ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 210.38.32.283 - Fax: 210.52.02.193

Τ-ΣΠΑΠ
Παλαιοί συνταξιούχοι κατά του e-ΕΦΚΑ

Πηγή: newsbreak.gr

Συνεχίζονται οι βολές εκ των έσω κατά των χειρισμών του υπουργού Εργασίας για τη διόγκωση των εκκρεμών συντάξεων. Αυτή τη φορά ο Γιάννης Βρούτσης συγκέντρωσε τα βέλη του Συλλόγου Ασφαλιστικών Ταμείων (ΕΤΕΑΕΠ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ), που με ...αφορμή τις νομοθετικές παρεμβάσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, κάνει λόγο για ομολογία παταγώδους αποτυχίας.

Την ώρα που οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης προσεγγίζουν τις 400.000 και το κόστος έχει εκτοξευτεί στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση ασθμαίνοντας τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου ψήφισε σειρά διατάξεων, με την προσδοκία να προχωρήσει στην εκκαθάρισή τους.

Οπως τονίζει ο Σύλλογος Ασφαλιστικών Ταμείων (ΕΤΕΑΕΠ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ):

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με φανφάρες και τυμπανοκρουσίες εμφάνισε ότι με τη δημιουργία του ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ τον Ιούνιο του 2020 θα έβγαιναν οι συντάξεις σε μία μέρα, με το πάτημα ενός κουμπιού! Είναι απορίας άξιον ότι δεν γνώριζαν την κατάσταση στον ΕΦΚΑ και στα ασφαλιστικά ταμεία, και ότι η μετονομασία του δεν θα έλυνε τα χρονίζοντα προβλήματα».

Ο σύλλογος με σειρά ερωτημάτων που απευθύνει προχωρά σε σημαντικές καταγγελίες για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ, όπως θέλει να τον ονομάζει ο υπουργός Εργασίας), όπως:

«Δεν γνώριζαν την τρομακτική υποστελέχωση των ασφαλιστικών ταμείων και τη δραματική μείωση του προσωπικού τους; Δεν γνώριζαν την άθλια έως ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή του ΕΦΚΑ; Δεν γνώριζαν ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ δεν έχουν ούτε καν πρόσβαση στο internet, δεν έχουν υπηρεσιακά mails;

Οτι μοιράζονται έναν παμπάλαιο υπολογιστή τρεις τέσσερις εργαζόμενοι; Δεν γνώριζαν ότι ο ασφαλιστικός βίος δεν είναι ψηφιοποιημένος και τα φυσικά αρχεία για να αντληθούν στοιχεία αναζητούνται μέσω “ερυθρού σταυρού”; Δεν γνώριζαν ότι για να βγει μία σύνταξη (λόγω της πολυνομίας κ.λπ.) απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις, χρόνος και μεγάλη προσπάθεια; Δεν γνώριζαν ότι η ολοσχερής έλλειψη υπαλλήλων του ΕΦΚΑ στις συντάξεις του Δημοσίου και το ανακάτεμα με τη συγχώνευση του ΕΤΕΑΕΠ χωρίς αρχή, μέση και τέλος υπαλλήλων από διαφορετικά αντικείμενα και σταματώντας την έκδοση επικουρικών συντάξεων θα δημιουργούσε μια χαοτική κατάσταση;

Δεν γνώριζαν ότι το σταμάτημα της φυσικής παρουσίας των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων στις υπηρεσίες μας προϋποθέτει πλήρη ανάπτυξη μηχανογραφικών συστημάτων και όχι χαρτούρα και ξανά χαρτούρα, και μια περιπέτεια, για να καταθέσεις μία αίτηση για σύνταξη π.χ. στην επικουρική σύνταξη (πλην ΕΤΕΑΜ) και το εφάπαξ δεν υπάρχει καν η δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης;

Δεν γνώριζαν ότι στο μοναδικό τηλεφωνικό κέντρο για όλη την Ελλάδα δεν δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης των ελάχιστων υπηρετούντων σε στοιχεία, ώστε να δίνουν πληροφορίες στις χιλιάδες κλήσεις που δέχονται καθημερινά»;

Το απόλυτο χάος και η… αμνησία

Τα τραγικά λάθη στη διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων είναι άλλη μία ένδειξη του απόλυτου χάους που επικρατεί στο υπουργείο Εργασίας.

Αν και θα έπρεπε, βάσει των ψηφισμένων μνημονιακών νόμων, οι νέες συντάξεις να είναι μικρότερες από τις παλιές, γίνεται το ακριβώς αντίθετο. Αυτό συνέβη γιατί στο υπουργείο Εργασίας κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων του φθινοπώρου του 2019 «ξέχασαν» να συμπεριλάβουν σημαντικό κομμάτι των εισφορών που είχαν καταβάλει επί δεκαετίες οι ασφαλισμένοι.

Έτσι, οι διαφορές των παλαιών με τις νέες συντάξεις είναι κατά μέσον όρο 78 ευρώ, δηλαδή συνολικά 1 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθεί και το άθροισμα των «προσωπικών διαφορών» το ποσόν εκτοξεύεται στο δυσθεώρητο ποσό των 2,3 δισ. ευρώ ετησίως, το οποίο παρανόμως δεν αποδίδει η κυβέρνηση σε όσους βγήκαν στη σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, ο συνολικός αριθμός των συντάξεων του ΙΚΑ ΤΕΑΜ ανέρχεται στις 1.168.200 και από αυτές οι 951.235 είναι παλαιές (προ του νόμου Κατρούγκαλου), ενώ οι 216.965 είναι οι νέες με τον νόμο 4387/2016, δηλαδή μετά τον Μάιο του 2016.

Και ενώ οι παλαιές συντάξεις λόγω των προσωπικών διαφορών θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερες, συμβαίνει το αντίθετο. Ο μέσος όρος των παλαιών συντάξεων είναι 640 ευρώ, ενώ των νέων 718 ευρώ.